De politieke discussie over van de raadsenquête naar aanleiding van de omstreden bouwvergunning voor de Zeelandse geitenstal had een voorspelbaar einde. De hoofdverantwoordelijke had al voor de raadsenquête de handdoek in de ring gegooid. Verder zou het wel erg lomp zijn geweest om de enige nog zittende bestuurder te slachtofferen, omdat er nou eenmaal een daad gesteld moest worden. En dus mocht Peter Raaijmakers van welzijn blijven en bleef een bestuurscrisis uit.
CDA & Progressief Landerd hadden geen zin om coalitiepartner DS’97 tegen de haren in te strijken. Dat terwijl welzijnswethouder Raaijmakers wel degelijk op grond van de volksgezondheid zich sterk had kunnen maken tegen de bouwvergunning van de geitenstal. Toch is de vraag hoe zinvol dat zou zijn geweest, aangezien ambtenaren (volgens ’t Rijk terecht) deze vergunning hadden afgegeven.
De door de provincie ingestelde bouwstop voor intensieve veehouderijen gold alleen voor nieuwe aanvragen. De ambtenaren van de gemeente Landerd handelden hiernaar. Burgemeester Doorn bleef haar ambtenaren onverkort steunen. Al gingen deze totaal voorbij aan de ernst van de Q-koorts. Het was mijns inziens dan ook burgemeester Willy Doorn die de grootste inschattingsfout heeft gemaakt.
Doorgaans eindigen eindrapporten van een onderzoekscommissie in het maken van schoonschip door iemand te slachtofferen. Alleen de eerst aangewezen persoon had al besloten af te zwaaien als eerste burger. Om dan, alleen maar om een daad te stellen, Peter Raaijmakers over te leveren aan de wachtgeldregeling vind ik weinig zinvol en geldverkwisting.
Wel miste ik de excuses van wethouder Raaijmakers. Hij kwam niet verder, dan dat hij het met de wetenschap van vandaag anders zou hebben gedaan en dat hij graag het heft in handen neemt om het nu anders te gaan doen. Ik heb hier geen spijt in gehoord. En deze proactieve houding is prima, maar niet op het moment dat eerst nog de balans moet worden opgemaakt.
Hiervoor had je hem weg kunnen sturen, maar als diezelfde dag ook de rijksoverheid concludeert dat de vergunning wellicht niet wenselijk, maar wel terecht is afgegeven dan is het aanwijzen van een zondebok zonde.
Het is nu alleen te hopen dat het ambtelijk apparaat en het gemeentebestuur van Landerd zich niet langer als geiten gedragen. Gelukkig is hiervoor een motie van Progressief Landerd aangenomen, dat regelt dat intensieve veehouderijen zich op veilige afstand van woningen moeten bevinden. Misschien is er nog ruimte in het gemeentehuis van Oss of Uden?