Phonephishing

phonefishingMijn computer is besmet met een virus en probeert al weken andere computers te infecteren. Althans, dat beweerde zojuist een gebrekkig Engelssprekende man, die claimde voor Microsoft te werken. Oh ja, hij zei ook nog te bellen vanaf Curaçao.

De phonephisher vroeg of ik even mijn computer aan wilde zetten, dan zouden we samen mijn computer-ID controleren. Op mijn vraag wat voor een computer ik dan gebruik antwoordde hij: “Uw Windows-computer.” Nog even suggereerde ik niet door te hebben dat ik met een oplichter te maken had door te vragen: “Van welk merk mijn computer is?” Vanzelfsprekend was dat niet belangrijk, ik hoefde de computer alleen maar aan te zetten.  Ik kijk onderop mijn computer en zie op een sticker de product key van mijn legale Windowssoftware. De man claimde immers namens Microfsoft te bellen, dus vroeg ik hem deze op te noemen. Als tegenvraag kreeg ik alleen te horen: “Heeft u uw computer aanstaan?” Toen ik ontkennend antwoordde verbrak hij de verbinding.

Het telefoongesprek met deze – vermoedelijke – fraudeur duurde drie minuten en twintig seconden. En dat is een stuk korter dan de tijd die het mij kostte om een centralist van de politie en daarna een medewerker van mijn internetprovider aan de lijn te krijgen. Overigens duurde beide gesprekken dan weer wel een fractie van het gesprek met de phonephisher!

Zowel de medewerker van de politie als die van Ziggo kon niets voor me doen. De praktijken van de anonieme beller zijn bij de politie bekend; “Ze bellen telkens met een ander telefoonnummer en ook steeds uit andere landen”, aldus de centralist van de politie. En bij Ziggo kunnen ze niet zomaar een telefoonnummer van een anonieme beller geven; “Pas na drie van zulke telefoontjes kunnen wij actie ondernemen”, aldus de medewerker van de Ziggo-klantenservice.

Landelijk schijnt de politie wel bezig te zijn met ‘phishing’. In gedachte zie ik onze dienders al hengelend aan de waterkant zitten, maar dat zeg ik maar niet tegen de centralist die ik aan de lijn heb. Ik krijg nog wel te horen dat ik een melding kan maken via de Fraudehelpdeks.nl. Echter, als je ziet op welke vragen je daar allemaal antwoord moet geven… Nee, dan volg ik liever hun eerste advies op de homepage: “Nooit mensen geloven die gouden bergen beloven.

Ik beschik trouwens over een natuurlijke aanleg voor wantrouwen, dus mijn telefoon-, televisie- & internetprovider Ziggo ga ik zeker niet mailen over een mogelijke identiteitsfraude met mijn abonnement, zolang het – bij mijn weten – alleen maar bij een poging is gebleven. Ik moet er niet aan denken in een register terecht te komen als geïnfecteerde en op die manier voortaan gewantrouwd te worden door alle instanties. Dus van mij geen mail naar: identiteitsfraude@office.ziggo.nl. Dit alles ten einde te voorkomen dat ik een melding moet doen bij het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude en –fouten (CMI).

Overigens heeft Ziggo de laatste tijd veel problemen met malware, nepmails en kwaadaardige software. Daarbij, deze column is getypt op de computer die, volgens de phonephisher, virussen zou verspreiden. Ik hoop daarom maar dat jij als lezer nu hooguit gewaarschuwd en zeker niet besmet bent.

Eén gedachte over “Phonephishing

Reacties zijn gesloten.