Te veel journalisten studeren er jaarlijks af van de hogescholen. Daarnaast zijn er ook nog deelmodules journalistiek op universiteiten en geven ook MBO’s lessen journalistiek en media. Het lijkt wel of deze scholen blind zijn voor de marktontwikkelingen.
Nieuws dient gratis te zijn en mag dus nauwelijks iets kosten. Bovendien is een aardige primeur razendsnel ook op andere plekken terug te vinden. Het is voor adverteerders dus moeilijk om te kiezen voor één medium dat toonaangevend is. De adverteerder wil zijn reclameboodschap spreiden en daarop zijn de tarieven ook gebaseerd. Immers, anders krijg je helemaal geen advertenties. Nieuws moet dus voor een appel en een ei gemaakt worden.
Het is dus erg makkelijk om het nieuws van een persbureau over te nemen of een persberichtje te herschrijven. Bij huis-aan-huisbladen gebeurt dat laatste overigens niet eens, daar is copy-paste-journalistiek aan de orde van de dag. Het scheelt immers toch weer de inzet van menskracht. Onder druk van bezuinigingen en teruglopende advertentie inkomsten gaan er ook bij de zogenoemde kwaliteitsmedia journalisten uit. Kijk naar omroepen, inkrimpende kranten of omvallende magazines.
Ondertussen spugen scholen elk jaar weer honderden nieuwe journalisten uit. Deze komen wellicht wel aan een baan, want zijn nog bereid om voor een appel en een ei te werken. Ook gaan ze als Zelfstandigen Zonder Poen/Pensioen aan de slag. De ervaren werkloze journalist, met wel een hypotheek en een gezin komt niet meer aan werk. Aan deze ontwikkelingen gaan de scholen voorbij. De scholen die ooit deze ervaren journalist hebben opgeleid.
Ik vind dat journalistiekopleidingen niet alleen een verantwoordelijkheid hebben voor de huidige leerling of student, maar ook voor die van eerdere generaties. Het is daarom zeker waar dat er veel te veel journalisten afstuderen. Een uitvlucht naar banen in de communicatie is ook een utopie, want in dat vakgebied zijn er ook teveel opleidingen en dus afgestudeerden. En zij hebben een opleiding te hoog voor de fabriek en ontoereikend voor het vakgebied, omdat er te weinig werk is.
Mensen die vinden dat dit doemdenken is hebben mijns inziens oogkleppen op of preken gewoon voor eigen parochie; de opleiding journalistiek waarvoor ze werken.